18 Kasım 2016 Cuma

Atlas Pasajı ;)

Merhaba tatlı okuyucularım,
Bugün sizinle yepyeni bir alışveriş macerası yaşayacağımız, bol çeşitli,çok uygun bir o kadar çılgın, sadece kıyafet değil adeta hayat bulabileceğiniz bir adrese götürüyorum. Taksim'in kalbi İstiklal Caddesinin göbeğinde bir yer...
"Atlas Pasajı"


Atlas Pasajı aslında bana canlı gelen, ruhu olduğuna inandığım bir mekan. Hikayesini çok araştırdığım, okumaktan keyif aldığım bir yazıyı öncelikle paylaşmak isterim.
Mevcut bina İstiklal Caddesinde bulunan tarihi yapı ve sonradan 1980’lerde arka tarafına inşa edilen yeni yapı olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Ana bina 5 Haziran 1870 yılında çıkan yangın sonrasında inşa edilmiştir.
Söz konusu yangında Beyoğlu ve Galata semtlerinde çok sayıda bina kül olmuş, yüzlerce insan da yanarak ölmüştür.
Günümüzde Atlas Pasajı olarak bilinen bina da bu üzücü olaydan sonra Sultan Abdülaziz zamanında Agop Köçeoğlu adlı Ermeni bir Osmanlı vatandaşı iş adamı-banker tarafından kışlık ev olarak yaptırılmıştır.
Binanın günümüzde pasaj olarak kullanılan zemin katının (B Blok) o yıllarda cins atların bakıldığı at ahırı olduğu, sonraki yıllarda ise at cambazhanesine dönüştürüldüğü bilinmektedir.
Yıllar ilerledikçe günün ihtiyaçları doğrultusunda binanın mimari yapısında da değişikliklere gidilmiş ve muhtemelen yine Agop Köçeoğlu veya varisleri tarafından B bloğa bitişik inşaat yapılarak asıl bina ile birleştirilmiştir.
1932 yılından sonra ise bina yeniden tamir ve onarımdan geçirilerek bir eğlence ve sanat merkezine dönüştürülmüştür. Bu yıllardan sonra B blokta yeniden kapsamlı ilave ve onarımlar yapılmıştır. Daha sonra sırasıyla 1948 yılında 1860 kişilik kapasite ve 35 loca ile Beyoğlu’nun en büyük sinemalarından bir olan Atlas sineması, yine 1948 yılında Kulis Bar-Restoran ve 1951 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nden istifa eden Muhsin Ertuğrul tarafından, Yapı Kredi Bankası’nın da kurucusu olan Kâzım Taşkent’in de katkılarıyla Küçük Sahne diye bilinen ve 300 kişi civarında kapasitesi olan tiyatro salonu hizmete açılmıştır. Ulusal sanat tarihimize adını altın harflerle yazdırmış pek çok tiyatro sanatçımız bu sahnede bilgi ve becerilerini geliştirmiştir.


Peki burada neler bulabiliriz?
-Kıyafet
-Kostüm
-Peruk
-Ayakkabı
-Takı
-Hediyelik eşya
-Ev aksesuarları 
Fiyat soracak olursanız.... Piyasanın yarısı ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder