Bu haftaki konumuz biraz farklı. Bu sefer ne kıyafet alıyoruz, ne ayakkabı, ne aksesuar... Bugün üniversitelilerin en büyük yarası olan ders kitabı fiyatları konusunu deşiyorum...
Aslında ilk seneler aklımda sınırlı seçenekler vardı. Ya paşa paşa kitapların parasını verip satın alacaktım, ya bir arkadaşın kitabından fotokopi çektirip kar elde ettiğimi düşünecektim, ya da temin etmeyip işimizi şansa bırakacaktım. Ama ben ne yaptım? Tabi ki de araştırdım. Sordum soruşturdum. Keşke ilkokul lisede ki gibi ücretsiz olsa kitaplar ama maalesef. Sonuç olarak buldum. Neresi mi?
"Beyazıt Sahafçılar Çarşısı"
Kısa bir tarihinden bahsedecek olursak;
Sahaflar çarşısı 15 yy.dan günümüze uzanan bir geçmişe sahiptir. Beyazıt Cami’nin sol tarafındaki taşlık araziyle Kapalıçarşı’ya açılan Sedefçiler Kapısı arasındaki bölge, Sahaflar Çarşısı’nın çerçevesini çizmektedir. Eskiden medrese öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılayan sahaf dükkânları, medrese çevresinde bulunurlardı. 1460 yılında Kapalıçarşı inşaatı tamamlandıktan sonra, bu dükkânlara Kapalıçarşı içinde yer tahsis edilmiş ve sahaf dükkânları bir araya toplanmıştır. Burada 1460 ve 1894 yılında gerçekleşen İstanbul depremine kadar faaliyet göstermiş; depremden sonra çarşı, o zamanki adıyla Hakkaklar çarşısı olarak bilinen bugünkü yerine taşınmıştır.
17 yy yaşamış olan Fransız yazar ve Fransa sefareti tercümanı olan Antoine Galland buradan satın aldığı minyatürlü bir yazmayı Fransa kralına hediye etmiştir. Ve o yazma, bugün Bibliotheque Nationale’de sergilenmektedir. Sahaflar Çarşısı için Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde 17 yy.da dükkân sayısının 50, ulemaya hizmet eden sahaf esnafının da 300 olduğundan bahsetmektedir.
Sahaflar Çarşısı 1950 yılında çıkan yangından sonra tamamen yanmıştır ve içinde bulunan binlerce yazma eser kül olmuştur. İstanbul Belediyesi yanmayan yerleri kamulaştırıp, ahşap dükkânları da betonarmeye çevirerek, çarşıyı bugünkü mimari durumuna getirmiştir. Ayrıca çarşının ortasına da ilk Türk matbaacısı olan İbrahim Müteferrika’nın büstünü yerleştirmiştir. Bugün çarşıda 17’si çift katlı, 23 dükkân bulunmaktadır.
İşte bu İstanbul'un en merkezi adresinde aradığınız tüm kitapları bulabilmeniz mümkün. Hem de ilk basımlarıyla. O ikinci el tarih kokan kitapların olduğu dükkanlarda dolaşmak eşsiz bir duygu. Bana kendimi Lale Devrinde Gülhane Parkında gezintiye çıkmış gibi hissettiriyor. Ayrıca burda fiyatlar inanılmaz ucuz. Hele ki pazarlık yapabilecek potansiyeliniz varsa en karlı sizsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder